Yazar: Fırat Sayıcı |
Troya Film Platform fikri nasıl ortaya çıktı?
Merhaba! Troya Film Platform’unun hikayesi Troya’da başladı. Uzun yıllardır belgesel, reklam filmleri yapımcılığı ve festival yöneticiliği yapıyorum. Çanakkale’de yer alan İnkaya Mağarası’nın belgesel çekimleri sırasında Troya ile tanıştım. Troya, tarihi bir arz. Sinema sektörüne, yaratıcılığa, ulusal ve uluslararası işbirliklerine alan ve hikaye sunduğunu düşünüyorum. Sinema sektörü ve yeni projeler için bir destek alanı oluşturmanın gerekliliği üzerine uzun yıllardır bir girişimde bulunmak istiyordum ve aslında Troya vesile oldu.
Troya Film Platform, yaratıcı projelerin daha görünür olmasını sağlamak, ulusal ve uluslararası ortak yapım işbirlikleri arttırmak, sinema profesyonelleri ve genç yetenekler arasında köprüler kurmak amacıyla oluştu. Platformun ilk adımları, bölgeye hakim olan profesyonellerle yapılan görüşmelerle başladı. Bu yolculuk için bizleri cesaretlendiren iki önemli isme buradan teşekkür etmek isterim: İnkaya Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük.
Rıdvan Bey için Troya bir idea. "Kimin Troyası" başlığı altında konuşmaya başladığında, Anadolu’da yer alan bu tarihi ve mitolojik kentin farklı dönemlerde farklı medeniyetler tarafından sahiplenilmesinin, onun evrensel bir değer taşıdığını ve bu mirasın tüm insanlığa ait olduğunu söylüyor. Önemle diyor ki ‘’Troya, Anadolu’dur.
Oluşturmak istediğimiz bu ekosistemin içinde yer alan etkinliklerimizi genişleterek ve çeşitlendirerek daha kapsamlı bir yapıya kavuştuk. Bu süreçte, katılımcıların projelerine verdiğimiz destek ve sağladığımız ağ olanakları, Troya Film Platformu’nun ivme kazanmasına yardımcı olacak. Gelecekte, Troya Film Platformu’nun daha da büyüyerek hem yerel hem de uluslararası düzeyde tanınan bir film merkezi haline gelmesini umuyoruz.
Troya Film Platform’un Türk film endüstrisine nasıl katkıları sunmayı hedefliyor?
Troya Film Platform, sinema dünyasında yaşanan değişimlerin ve dönüşümlerin farkında olarak, bu yeni koşullara yanıt vermek amacıyla; günümüzde bir film çekmenin yalnızca yaratıcı bir süreç değil, aynı zamanda birçok disiplinin bir araya geldiği bir iş birliği gerektirdiği aşikâr. Artık, daha fazla etkileşim, maddi ve manevi destek, ayrıca farklı perspektiflerin bir araya gelmesi gerekiyor.
İlk aşamada, film projelerini geliştiren yaratıcılar için bir buluşma noktası oluşturuyoruz. Etkinliklerimiz aracılığıyla, sinema profesyonelleri, yapımcılar ve yatırımcılar arasında etkileşim sağlıyoruz. Troya Film Platform organizasyonları Çanakkale’de ve İstanbul’da olmak üzere iki kez planlanıyor.
Pitching Lab. gibi platformlar aracılığıyla sinemacıların projelerini potansiyel yatırımcılara, yapımcılara ve dijital platformlara sunmalarını sağlıyoruz. Bu süreç, projelerin finansman bulması açısından kritik bir öneme sahip. Troya Film Platform, projelerin sadece sunum aşamasında değil, aynı zamanda geliştirme aşamasında da destek vererek, katılımcılarımızın yaratıcı potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Uzun vadeli olarak planlanan hedefler arasında uluslararası ülke temsilcilikleri ile Troya Film Platform’un yapısını genişleterek ülkeler arası ortak film fonları oluşturmayı hedefliyoruz.
Manevi etkileşim de önemli bir boyut. Troya Film Platform, sinema sanatçıları arasında bir topluluk oluşturarak, deneyim paylaşımını ve bilgi alışverişini teşvik ediyor. Bireysel olarak heyecan duyduğum en önemli bölüm ise Agora Meetings. Bir proje oluşturduğunuzda direkt dijital platformlara, ulusal ve uluslararası yapımcılara, işbirliği yapmak istediğiniz kurum ve kuruluşlara ulaşmak çoğu zaman çok zor olabiliyor. Meetings alanında film üreticilerine ulaşmak istedikleri marka ve kurumlardan toplantı alabilmeleri için bir toplantı alanı oluşturmayı planladık.
Tarihi ve mitolojik bir kent olan Troya’nın bu etkinlik için önemi nedir?
İlyada yazılalı üzerinden yaklaşık 2750 yıl geçtiği tahmin ediliyor. Troya Kazıları başlayalı ise neredeyse 150 yıl oldu. Bunca yıl sonra Troya konusunda yeni bir girişim olabilir mi dedik ve yola çıktık.Troya'nın adı, köklü geçmişi ve efsanevi hikayeleriyle sinemada anlatılmak istenen büyük öykülerin, kültürel derinliğin ve tarihsel bağlamın temsilcisi olarak düşünülebilir.
Troya, eski bir hikâyeyi yeni bir dille sunacağını haykırıyor bize. Tıpkı deneyimleri, hisleri üzerine bir dertle yazmaya başlayan bir senarist gibi. Tıpkı yazılan onca hissi başkalarına yansıtmaya çalışan yönetmen gibi. Tıpkı hikâyenin katmanlarında yolculuğa çıkaran müzisyen gibi. Tıpkı bu hikâyeye ortak olan ve büyüten yapımcılar gibi..
Troya Film Platform, Troya'nın, bu kültürün Anadolu için ne ifade ettiği ve bizim kimliğimizde nerede yer aldığını dünyaya duyurmaya devam edecek… Bir film sayesinde hak ettiği ün ve değere kavuşan Troya’dan, binlerce filme ilham ve kaynak olan Troyaya.. demek istiyorum.
Gerçekleşecek yarışmalar kapsamında seçilen jüriler hangi unsurlara göre belirlendi?
Jürilerimizi belirlerken, film endüstrisinin farklı alanlarından deneyimli ve uzman kişilere yöneldik. Jürilerimiz, uluslararası ortak yapımlar konusunda deneyimli yapımcı, yönetmen, senarist ve akademisyenlerden oluşmakta. Seçim sürecinde, jüri üyelerinin sektördeki başarıları, uluslararası tanınırlıkları ve yaratıcı bakış açıları gibi unsurları dikkate aldık. Ayrıca, hem yerli hem de uluslararası düzeyde geniş bir perspektife sahip olmalarına özen gösterdik. Toplamda ön değerlendirme komitemiz ve ana jürimiz toplam 6 sinema profesyonelinden oluşuyor.
İlyada Kurmaca Film Pitching Lab. Kategorisinde yer alıcak projeler seçilirken jüri üyeleri hangi konulara dikkat edecek?
İlyada Kurmaca Film Pitching Lab. kategorisinde projeleri değerlendirirken jüri üyeleri, projelerin Orjinallik ve Yenilik, Hikaye Yapısı ve Akıcılık, Yaratıcı Ekip ve Sanatsal Yönetim Potansiyeli, Bütçenin gerçekçiliği ve detaylandırılması, Finansman planı sağlamlığı ve sürdürülebilirliğine dikkat edecek. Ayrıca, projenin özgünlüğü, toplumsal ve kültürel bağlamı, potansiyel etkisi ve uluslararası pazarda ne kadar rekabetçi olabileceği gibi faktörler de değerlendirilecek. Yani, sadece teknik ve sanatsal kriterler değil, aynı zamanda projelerin gerçekçilik ile hayata geçme potansiyeli de göz önünde bulundurulacak.
Yarışma kapsamında ödüllendirilecek olan projelerin sahipleri hangi avantajlara sahip olacaklar?
Bu avantajlar arasında, projelerin uluslararası film festivallerinde ve pazarlarında daha fazla görünürlük kazanması, finansal destek ve geliştirme fonları, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri yer alıyor.
Troya Film Platform, katılımcıların projelerini geliştirmeleri ve tanıtmaları için Best Pitching Ödülü olarak 200 Bin TL değerinde maddi destek verecek. Bu ödül, film projesinin finansal destek alarak mentorluk fırsatları genişletmesini ve projenin geliştirme aşamasında üreticiye kaynak olabilmesi için verilmektedir.