Popüler Sinema

Paylaş
Röportajlar

Atilla Erkmen: "Bu yılki temamız Transhümanizm"

Atilla Erkmen: "Bu yılki temamız Transhümanizm"

Öncelikle bu yıl 3.kez düzenlenecek olan ‘Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’ hakkında festivalin yönetmeni olarak, sizden kısaca bilgi alabilir miyiz?


Tabi ki, öncelikle şunu belirtmek isterim, Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivalini 3. kez gerçekleştiriyor olmaktan tüm ekip olarak çok mutlu ve heyecanlıyız. Çok genç bir festival olması ile birlikte sağlam adımlarla her sene üzerine biraz daha koyarak devam ediyoruz.


Bu sene festivalimiz 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Biletinial Torun Center Sinemaları’nda izleyici ile buluşacak. 4 Ekim’de de gala gecemizi ve ödül törenimizi gerçekleştireceğiz. En iyi Uzun Metraj, En iyi Görsel Efekt, En iyi Kısa Film, En iyi Senaryo ve Bilim Kurgu ve Fantastik Sinemaya Katkı ödüllerimiz var.


Ayrıca bu sene İstanbul Bilgi Üniversitesi Ana Sponsorlarımızdan biri ve bu kapsamda 30 Eylül’de Santral İstanbul Kampüsünde sektörden güçlü isimlerin ve akademisyenlerin bir arada olduğu çeşitli söyleşilerimiz olacak. “Yapay Zeka ve Sinema”, “Yeni Nesil Teknolojilerin Sinemaya Etkisi” gibi heyecanlı konu başlıkları takipçileri bekliyor olacak.


Festivalin bu yılki teması nedir ve neden bu temayı seçtiniz?

 

Bu sene festivalimizin her sene olduğu gibi öncü bir teması var. “Transhümanizm”. Bu kavrama kulaklarımız çok alışık olmasa da içerdiği konulara hiç de yabancı değiliz. Transhümanizm en kısa tanımıyla “İnsanın son teknolojilerle adapte olarak kendi beceri ve sınırlarını aşmasını ön gören felsefi bir akım” diyebiliriz. Genetik mühendisliği, nano teknolojiler, yapay zeka, android cihazlar ve bir çok yeni nesil teknolojinin insan bedeniyle entegre olmasını ve bu sayede bireyin kişisel becerilerinin ötesine geçmesi şeklinde de ifade edebiliriz. Bunun sonucu olarak, karanlıkta daha iyi görebilen gözler, düşünerek internete bağlanan zihinler, elektronik cihazların uzaktan kontrolü ve/ya daha yükseğe zıplayan insanların yanı sıra genetik ya da doğuştan gelen hastalıkların önüne geçilmesi, bedene eklenen bir nano implant ile vakti geldiğinde düzenli olarak size ileçlarınızı otomatik enjekte etmesi gibi onlarca örnek vermek mümkün. Çok uzak bir gelecek gibi görünse de, bu konudaki bazı uygulamalar günümüzde halihazırda gerçekleşiyor.


Bizim bu temayı seçmemizdeki sebep insanoğlunun evrimsel gelişimine bir ayna tutmak. Bunu yaparken de kadının her konudaki öncü duruşunu vurgulamak istedik. Bu sebeple festival afişimizde de yakın bir gelecek tasvir ederken şehir yaşantısının toplumu giderek yalnızlaştırmasına inat edercesine el ele tutuşmuş bir aile görüyoruz. Merkezde duran Transhuman bir anne figürü insanlığın geleceğini temsil ederken, ailesinin elinden güvenle tuttuğunu görüyoruz. Geleceği tasarlayan nesiller bizleriz, kontrol bizde. Teknolojik gelişmelerden korkmak yerine onu üretirken güzel bir gelecek hayali kurarsak bizden sonraki nesillere de daha umutlu bir gelecek bırakabileceğimize inanıyorum.


Festivalin sanat, kültür veya bilime olan katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

 

Ekip olarak öncelikli amacımız ülkemizde Bilim Kurgu ve Fantastik daldaki Film yapımlarını ve emekçilerini cesaretlendirmek, onurlandırmak ve üretime teşvik etmek. Ülkemizde Bilim Kurgu ve Fantastik dalında fazlasıyla izleyici kitlesi olmasının yanı sıra bu alandaki yapımların sayısı da giderek artıyor. Biz de bu yapımlara yer vermekten mutluluk duyuyoruz ve bu konuda sektörden olumlu dönüşler de alıyoruz.


Bununla birlikte, her sene tanıtım sürecinden itibaren festival dahilinde halka açık alanda dijital sanat gösterimiz oluyor. Bu sene de Beyoğlu Belediyesi’nin desteğiyle Beyoğlu’nda çeşitli noktalardaki dev led ekranlarda 8 Dijial Sanatçının eserleri sergilenecek. Böylece sadece dijital sanat takipçilerine değil, aynı zamanda sokaktaki bireye de bu sanatı doğrudan sunmayı amaçlıyoruz. İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki akademisyenler ve sektörde ismi bilinen, uluslararası alanda önemli başarılara imza atmış sanatçılar ile sinema sanatının geleceğine dair yapacağımız söyleşiler de bunun önemli bir parçası.


Bu yıl izleyicileri nasıl yenilikler bekliyor? Festivalin gelecekteki hedefleri nelerdr?


Bu sene geçen senelerden farklı olarak Kısa Metraj Film kategorimiz var. Bu beni ayrıca heyecanlandırıyor çünkü kısa metraj filmlere erişme imkânı uzun metraja göre daha kısıtlı olabiliyor. Özellikle Bilim Kurgu ve Fantastik türde daha da zor. Festivaller bu konuda kısa filmleri desteklemek ve izleyici ile buluşturmak için önemli rol oynuyor. Biz de önümüzdeki senelerde daha çok kısa filmi seyirci ile buluşturmayı hedefliyoruz.


Ayrıca günümüzde yapay zeka ile üretilen kısa film örnekleri giderek yaygınlaşıyor. Hem metin olarak, hem de görsel olarak gerçek üstü atmosferleri hızlıca yaratmak mümkün. Festivalin gelecek hedefleri arasında tamamen yapay zeka ile üretilmiş kısa film kategorisi eklemek de var. Bu konuda da öncü olmayı hedefliyoruz. Hatta, gala gecemizde bunun bir örneği olarak, misafirlerimize tamamen yapay zeka ile üretilmiş yerli bir kısa film gösterimiz olacak.


Son olarak eklemek istedikleriniz varsa...


Tüm Bilim Kurgu ve Fantastik Sinema izleyicisini festivalimize bekliyoruz. Biletler yakında biletinial.com’da satışa sunulacak. Festival ile ilgili detayları web sitemizden us3f.com ve özellikle Instagram hesabımızdan @us3fest takip edebilirler. Şimdiden iyi seyirler diliyorum.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

12. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN M...

12. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN M...

35. Ankara Film Festivali’nin Onur Ödülle...

35. Ankara Film Festivali’nin Onur Ödülle...

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Fe...

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Fe...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter